sâmbătă, 3 octombrie 2009

Sfaturi simple ca sa nu faci gripa

Perioada rece a anului ne va aduce nu doar troiene de zapada, dar si tot felul de virusi gripali, care ne vor ameninta starea de bine si sanatatea. Si cum noua ne place sa fim sanatosi, fara ca sa ne curga nasul, iata ce trebuie sa facem pentru a evita virozele:
- Evitam pe cat de mult posibil persoanele infectate, racite, care dau semne ca ar fi asa, ca ar avea temperatura. Cel putin 1 metru trebuie sa pastrezi intre tine si persoana bolnava pentru a reduce riscurile de transmitere a virusului pe calea aeriana

- Consumam legume proaspete, fructe, bem ceaiuri caldute, pastram igiena si ducem un mod de viata sanatos... Sistemul nostru imun este foarte suparacios, si daca vrea ceva ce nu-i dai, te tradeaza. Ai grija sa il antrenezi si sa ai un bagaj de minerale si vitamine.

- Banalele batiste si servetele de nas trebuie sa fie de nelipsit, in special daca noi suntem cei care au starea de rau, sunt raciti, temperatura, etc. Cel mai bine e sa stai acasa in aceste cazuri, altfel te comporti foarte egoist atunci cand urci in transportul public sau vorbesti cu colegii in timp ce stii ca ai simptomele unei gripe.

- Virusul gripal nu se trateaza cu antibiotice. Se trateaza cu antivirale, dar in cazuri grave, si cu vaccinuri (vaccinarea in fiecare an). Gripa de tip nou nu se trateaza inca. Se asteapta un vaccin in urmatoarele luni, dar acesta va fi foarte putin si insuficient pentru toti.

- Nu atinge cu mainile murdare nasul, ochii, gura, buzele. Mainile sunt foarte murdare, chiar daca sunt curate :). Si mai sunt vectorii de transmitere a virusirilor.

- Daca stii ca vei merge intr-un mediu cu gripati, e o idee buna sa folosesti un antiviral intranazal. Unguentul cu oxalina (7 lei in farmacii) se aplica in ambele narine si protejeaza impotriva infectiilor virale respiratorii, previne infectarea pe cale nazala.

In gripe paza buna, trece primejdia rea. Doar constientizand pericolul si luand masuri elementare de protectie, ne putem proteja pe noi si pe cei dragi.
As vrea foarte mult iarna asta sa nu fac gripa, asa cum am facut anul trecut: e foarte neplacuta si mi s-a parut o vsnicie pana m-am pus iar pe picioare. Fiti sanatosi si fara viroze!
Iar pentru cei care or sa ne poesteasca despre gripele lor, mai jos pot adauga comentarii si discuta la tema... Toti sunt bineveniti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu